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This opinion is merely advisory and is not binding on the inquiring attorney,  

 
or the Court, or any other tribunal.  

 
ISSUE PRESENTED 

 
The Inquiring Delaware Law Firm (the “Firm”) is considering hiring a nonlawyer to market 

legal services.  Such proposed individual is referred to herein as the “Marketing Professional.”  The 

Marketing Professional would not be a director, officer or partner of the Firm. 

The Firm would provide the Marketing Professional with a compensation package that the 

Firm hopes will conform with the prohibition against fee sharing contained in Rule 5.4 of the 

Delaware Lawyers’ Rules of Professional Conduct (hereinafter “DLRPC”). The compensation 

package would consist of three components:  (i) salary, (ii) benefits, and (iii) incentive bonuses.  The 

amount of incentive bonuses would be determined by a formula that would include the following 

four factors: 

1. Increase in the Firm’s total revenues; 

2. Increase in revenues received by the Firm from existing clients; 

3. Revenues received by the Firm from new clients; 

4. Percentage of revenues received by the Firm from the new clients through the efforts 

of the Marketing Professional. 
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Not all of the above-described factors would receive equal weighting.  However the fourth 

factor, which is the factor most directly tied to the Marketing Professional’s efforts in attracting new 

clients for the Firm, would never be weighted in such a way as to constitute more than 50% of all 

factors. 

A material part of the Marketing Professional’s duties would include solicitation of 

prospective clients for the Firm.  As required by Rule 7.1, the Firm advises that it would stress to the 

Marketing Professional the importance of refraining from any false or misleading communications 

about the Firm, its lawyers or their services.  Also, in accordance with Rule 7.3(a), the Marketing 

Professional would only conduct in-person, live telephone or real-time electronic contact to solicit 

employment from prospective clients with individuals who are either lawyers themselves or who 

have a family, close personal, or prior professional relationship with the Marketing Professional or 

lawyers in the Firm [and except under the circumstances set forth in Rule 7.3(b)].   

The Marketing Professional would be supervised by one or more partners of the Firm, in 

accordance with Rule 5.3(a) and (b).  Specifically, one or more of the Firm’s partners will make 

reasonable efforts to ensure that the firm has in effect measures giving reasonable assurance that the 

person's conduct is compatible with the professional obligations of the lawyer.  In addition, at all 

times one or more partners will exercise direct supervisory authority over the Marketing Professional 

and will make reasonable efforts to ensure that the Marketing Professional's conduct is compatible 

with the professional obligations of the lawyer.  In this regard the Firm will, among other things, 

educate the Marketing Professional on the applicable Rules and periodically monitor the Marketing 

Professional’s communications. 

 The Committee is of the opinion that the inquiry involves the following provisions of the 

Delaware Lawyers’ Rules of Professional Conduct: 
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 DLRPC 5.4   Professional Independence of a Lawyer 

 (a) A lawyer or law firm shall not share legal fees with a nonlawyer, 
except that: 
… 
  (4) a lawyer or law firm may include nonlawyer employees in 
a compensation or retirement plan, even though the plan is based in whole or in 
part on a profit-sharing arrangement; and 
 
… 
 
 (c) A lawyer shall not permit a person who recommends, employs, or 
pays the lawyer to render legal services for another to direct or regulate the 
lawyer’s professional judgment in rendering such legal services. 

 

DLRPC 7.2   Advertising 
 
  (a) Subject to the requirements of Rules 7.1 and 7.3, a lawyer 
may advertise services through written, recorded or electronic communication, 
including public media. 
 
  (b) Except as permitted by Rule 1.5(e), a lawyer shall not give 
anything of value to a person for recommending the lawyer’s services except that a 
lawyer may… 
 

CONCLUSION 
 
 
 It is the opinion of this Committee that the proposed structure is violative of DLRPC 

5.4(a) and 7.2(b) since it involves a sharing of legal fees with a nonlawyer.  

DISCUSSION 

Rule 5.4 

 The increased use of marketing teams and specialists, and the issue of compensation 

packages for such persons, is of increasing relevance.  

 DLRPC 5.4(a) prohibits a law firm from sharing legal fees with a nonlawyer. The basic 

issue presented here is whether the Rule prohibits a compensation package that is in any way 

based upon a percentage of revenue. The Comment section of DLRPC 5.4(a) makes it clear that 
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the purpose of the Rule is to protect the “lawyers’ professional independence of judgment,” and 

to assure that a third party does not direct or regulate the professional judgment of the lawyer. 

The Rule does not just proscribe improper or unethical fee sharing with nonlawyers, it proscribes 

all fee sharing with a nonlawyer. While many marketing professionals may perform the task with 

the utmost good faith and professionalism, and may not be swayed by any desire to increase fees, 

the Rules simply do not permit such a person to share legal fees.  

 This Committee is of the opinion that the method of compensation cannot be dependent 

upon a percentage of the fees of the firm, whether such fees are based upon total revenues, 

revenues from existing clients, revenues from new clients, or new clients generated by the 

marketing professional. 

 DLRPC 5.4(a) does provide a specific exception to the general prohibition of sharing fees 

with a nonlawyer, but that exception is not applicable here. DLRPC 5.4(a)(4) only permits 

sharing legal fees with nonlawyer employees in a compensation or retirement plan that is based 

“…in whole or in part on a profit-sharing arrangement.”  Therefore, the Committee is of the 

opinion that a compensation package may be based upon a percentage of profits, but cannot be 

based upon a percentage of revenue from legal fees from any source. 

 As noted above, the policy behind the prohibition is to discourage a nonlawyer employee 

from interfering with the professional discretion of the attorney(s) to, for example: take a case, 

settle a case, not settle a case, charge larger fees, or encourage excessive billing.  

Court Rulings  

 Courts considering similar arrangements have found them to be violative of rules similar 

to the applicable DLRPC. In Trotter v. Nelson, 684 N.E.2d. 1150 (Ind. 1997), the Supreme Court 

of Indiana found there was an impermissible fee splitting arrangement between an attorney and 
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his paralegal, wherein the paralegal was alleged to be due 5% of any fees resulting from a 

personal injury or worker’s compensation case which the paralegal had a role in referring to the 

attorney. The court found the philosophy behind the prohibition of Rule 5.4, and the basis for the 

decision, to be that such an arrangement would provide incentives for a nonlawyer to 

recommend an attorney’s services for the nonlawyer’s own pecuniary interest, rather than the 

interest of the client; the disincentive to the attorney to devote its time and energy to the client, as 

the attorney must share fees with another, who may have done little to earn it; and it might 

interfere with the attorney’s “professional independence of judgment.”  The paralegal argued the 

proposed compensation was within the purview of Rule 5.4(a)(3), the counterpart to DLRPC 

Rule 5.4(a)(4).  However, the court held the facts do not involve a present profit-sharing plan, 

and that a nonlawyer’s compensation may not be based upon the receipts of a particular legal fee, 

even though it may be permissible to calculate compensation based upon profits. The court also 

found the proposed compensation violated Indiana Rules of Professional Conduct 7.3(f), which 

is similar to DLRPC 7.2(b).1  

  

                                                
1 Indiana’s Rule 7.3(f) provides, “A lawyer shall not compensate or give anything of value to a person or 
organization to recommend or secure his employment by a client, or as a reward for having made a recommendation 
resulting in his employment by a client…” 
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 Similarly, a compensation plan that paid a $5.00 bonus to a nonlawyer employee when 

the clients paid a fee and executed a retainer agreement, or completed and returned bankruptcy 

questionnaires, and/or when clients signed Living Wills and/or Durable Powers of Attorney, was 

found to be violative of Rule 5.4(a) of the Mississippi Rules of Professional Conduct. Holmes v. 

Crowe, 304 B.R. 292 (Bankr. N.D. Texas 2004).  Although the bonuses were nominal in amount, 

they were impermissible, and served an incentive to a nonlawyer to encourage a client to file for 

bankruptcy, and also to execute the Living Wills and/or Durable Powers of Attorney.  This was 

also found not to be permissible as within the exception of Rule 5.4(a)(3) [the same as DLRPC 

5.4(a)(4)], because it was not based on profit, but was on a per occurrence basis. 

Rulings from Other Ethics Committees 

 Ethics committees from other jurisdictions have also opined on the acceptability of 

similar arrangements. The Professional Ethics Committee of the Florida Bar, in Opinion 89-4, 

has opined that a law firm may not allow its nonlawyer marketing director to be paid 

commissions based on a percentage of fees generated by business brought to the firm by such 

marketing director. See Also:  Philadelphia Bar Association, Opinion 2004-3 (Opining favorably 

on a plan to share the net profits of a firm with a nonlawyer, where the compensation was tied to 

profits and not gross proceeds from clients, developed by the nonlawyer; and noting that if a  

bonus plan is limited to a percentage of the profits generated from fees earned solely on cases 

referred by the marketing director, the compensation plan would be a sophisticated fee-sharing 

arrangement, and would be prohibited.); Rhode Island Supreme Court Ethics Advisory Panel, 

Opinion No. 2000-05 (Opining that an attorney should be able to provide fee-sharing for non-

profit organizations, the Rhode Island version of Rule 5.4 did not provide an exception similar to 

DLRCP Rule 7.2(d)(2).); New York State Bar Association Committee on Professional Ethics, 
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Opinion #565 (Retention of outside public relations and marketing firm paid a commission or 

percentage of the annual fee, would be impermissible, and would tend to give the marketing firm 

a pecuniary interest in the success of the solicitation and could potentially lead to “hard-sell 

tactics” and other improprieties.) See also, Ethics Committee of the Colorado Bar Association, 

Opinion 2007. 

 Other opinions that would similarly prohibit payment to a nonlawyer employee, based 

upon a percentage of fees, include:  Florida Bar Association Ethics, Opinion 89-4 (Nonlawyer 

marketing director cannot be paid commissions representing a percentage of fees generated from 

business he has brought to the firm.); Committee on Ethics of the Maryland State Bar 

Association, Opinion 92-1 (Personal injury lawyer cannot award bonus to nonlawyer who 

generates fees.); New York County Lawyers’ Association Committee on Professional Ethics, 

Opinion No. 687 (Law firm may employ tax accountant, provided compensation or bonus is not 

calculated upon the billings; however, such compensation or bonus may be based upon profits, a 

fixed amount, or a percentage of salary.); New York County Lawyers’ Association Committee 

on Professional Ethics, Opinion No. 720. (A lawyer may use nonlawyer consultant to prepare 

advertising, provided he complies with the rules on advertising; but compensation may not be 

tied to success or failure of the solicitation; and compensation may not be on a contingent basis.) 

 It is important to note that some jurisdictions have reached conclusions that may be 

viewed as contrary to the opinion expressed herein.  In Formal Advisory Opinion 05-4, 642 

S.E.2d 868 (Ga. 2007), the Georgia Supreme Court approved a ruling by the Formal Advisory 

Opinion Board, determining that a lawyer may pay a bonus to a nonlawyer employee based upon 

the gross proceeds of the firm. It is not clear, however, that there was a specific formula or 

percentage of the gross proceeds, which was to be paid as such bonus. That court, however, 
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pointed to Georgia’s present Rule 5.4(a)(3), permitting nonlawyer employees to participate in 

both a compensation and retirement plan, whereas the former rule in Georgia permitted 

nonlawyer compensation only in the context of a retirement plan. Georgia Rule 5.4(a)(3) appears 

to be the same as DLRPC Rule 5.4(a)(4).  Contrary to that decision, this Committee believes 

DLRPC 5.4(a) is clear in allowing nonlawyer employees to be paid compensation based upon “a 

profit-sharing arrangement,” not a compensation packaged based upon revenues, whether 

derived directly or indirectly from revenues. 

 In Opinion 90-14, the State Bar of Arizona Ethics Department considered circumstances  

in which a firm proposed to retain a marketing director who would receive a base monthly fee 

and   quarterly bonuses. The bonuses would equal a fixed percentage of the increased revenue, to 

be derived from those areas of practice the marketing director was hired to develop. In that 

Opinion, the proposed measure of compensation was found to be acceptable. The majority of that 

Board was of the opinion that the Rule change in 5.4(a)(3) allowed nonlawyer employees to 

share fees in “…a compensation or retirement plan….”  The majority also believed there were 

adequate safeguards in other rules, to address any potential problems.  Specifically, the Arizona 

Rule 5.4(a)(3) also added the phrase, “…providing such plan does not circumvent another 

Disciplinary Rule.” The majority’s opinion specifically assumed that the marketing director had 

no influence over any lawyer’s exercise of professional judgment; and, therefore, the 

compensation plan was permissible because the nonlawyer was assumed not to control the 

attorney’s judgment. This provision is similar to DLRCP 5.4(c). It should be noted, however, 

that three-members of the Arizona Committee dissented from the majority opinion. The minority 

believed a bonus or payment based upon proceeds was improper, and was not the same as that 

which might be based upon profits.  This Committee is again of the opinion, contrary to the State 
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Bar of Arizona Ethics Department, that under DLRCP 5.4(a)(4), a compensation plan can only 

be derived from profits, and not gross revenues.  

 This Committee recognizes one may argue there is little significant difference between  

compensation based upon profits, as opposed to revenues. First, this Committee believes DLRCP 

5.4(a)(4) is clear in its use of the term “profit-sharing arrangement,” and it is not within the 

authority of this Committee to alter that language. Second, the opinion of this Committee is 

supported by the majority of opinions on the topic. Finally, the Committee is of the opinion that 

a formula based upon “profits” must consider a multitude of the factors in the operation of a law 

firm, which is more consistent with the purpose of DLRCP 5.4 to protect the independent 

judgment of the lawyer. 

  In conclusion, compensation of a nonlawyer based upon a formula using a percent of 

total revenues, increased revenues generally, increased revenues from new clients, and revenues 

of new clients received by the efforts of the Marketing Professional, would be violative of 

DLRPC 5.4(a) and 7.2(b). Any other interpretation may lead to conduct that the Rule seeks to 

prevent.   

 The Firm’s request indicates its intent to comply with DLRPC 7.1, 7.2, and 7.3, 

concerning advertising and marketing. The Committee believes the Firm’s request sought an 

opinion relating to the Compensation Package. This opinion assumes the Firm’s Marketing 

Professional would comply with all rules regarding advertising and marketing, as well as all 

rules generally applicable to any employee of a law firm.  


