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This opinion is merely advisory and is not binding on the inquiring attorney or the
Court or any other tribunal

Background Facts

The inquirer is a partner in a Pennsylvania limited liability partnership ("LLP"}). All
partners of the LLP are and will be licensed attorneys in one or more jurisdictions. LLP is
considering the formation of a Pennsylvania limited liability company ("LLC"), which will
qualify in Delaware as a foreign limited liability company and engage in the practice of law in
Delaware. LLP will be the sole member of LLC. All attorneys practicing law in Delaware
through LLC are or will be members of the Delaware Bar. The fees received by the LLC from
its practice of law in Delaware will be distributed to LLP, as LLC's sole member, and, in turn, be
distributed to the partners of LLP. The Committee has been asked to consider if the proposed
arrangement complies with the Delaware Lawyers’ Rules of Professional Conduct (“DLRPC™).

Conclusion

The proposed arrangement does not violate the Delaware Lawyers’ Rules of Professional
Conduct if, as required by Rule 1.5(¢e), fees charged by the LLC to its clients are reasonable and
the clients are advised in writing that fees may be shared with a different entity, and the client
does not object. This opinion assumes the arrangement will comply with Delaware Supreme
Court Rule 12(d), which requires a bona fide office located in Delaware, and staffed by attorneys
admitted in Delaware, and not a subterfuge to avoid pro hac vice admission. Further, the
requirements of DLRPC 7.5(b) must also be followed if the names of the entities are the same.

Discussion
The Committee has been asked the following questions:

L DLRPC 1.5(e) restricts the division of fees between lawyers who are not in
the same firm unless certain circumstances apply. The fees received by LLC from its
practice of law in Delaware will be distributed to LLP, as LI.C’s sole member, and in turn
to the partners of LLP. Would this be considered a violation of Rule 1.5(e)?

Response: DLRPC 1.5(e) states:

A division of fee between lawyers who are not in the same firm may be
made only if:
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(1)  The client is advised in writing of and does not
object to the participation of all the lawyers involved; and

(2)  The total fee is reasonable.
Assuming compliance with these conditions, the division of fees is permissible.

1L DLRPC 5.4(a) prohibits a lawyer or law firm from sharing legal fees with a
nonlawyer except in certain circumstances. The fees received by LLC from its operations
in Delaware will be distributed to LLLP, as LLC’s sole member, and in turn to the partners
of LLP. Would this be a violation of DLRPC 5.4(a)?

Response: DIL.RPC 5.4(a) states:

A lawyer or law firm shall not share legal fees with a nonlawyer
[with exceptions which are not applicable].

The distribution of funds would not constitute the sharing of fees with a nonlawyer. While the
organization of LLC is unusual, the lawyers who are partners of LLP are the only ones sharing in
the fees. No nonlawyer shares. See Tomar, Seliger, Simonoff, Adourian & O'Brien v. Snyder,
601 A.2d 1056 (Del. Super. Ct. 1990) which rejected an argument that a law firm was a
nonlawyer for purposes of the disciplinary rules.

III. DLRPC 5.4(b) prohibits a lawyer from forming a partnership with a
nonlawyer if the practice of law is conducted by the partnership. While LL.C is itself a
nonlawyer, the beneficial owners of LLP, the sole member of LL.C, are all licensed
attorneys. No nonlawyer is or will be a beneficial owner of LLC or LLP. Would this tiered
structure be a violation of DLRPC 5.4(b)?

Responge: DLRPC 5.4(b) states:

A lawyer shall not form a partnership with a nonlawyer if any of
the activities of the partnership consist of the practice of law.

Literally read, DLRPC 5.4(b) is inapplicable because there is no partnership. The Rule would
not be violated because no nonlawyer has an economic interest in either the LLC or the LLP.

IV.  DLRPC 5.4(d)(1) prohibits a lawyer from practicing “with or in the form of
a professional corporation or association authorized to practice law for a profit” if any
interest in that professional corporation or association authorized to practice law is held by
a nonlawyer. While LLC is itself a nonlawyer, the beneficial owners of LLP, the sole
member of LLC, are all licensed attorneys. Would this tiered structure be a violation of
DLRPC 5.4(d)(1)?

Response: Although a literal reading of the Rule would appear to prohibit this
organization, since no nonlawyer is involved, it is the opinion of the Committee that this does




not violate the Rule since the sharing is between law firms, i.e., entities whose beneficial owners
are all lawyers.

Although the inquirer did not address the issue of Delaware Supreme Court Rule 12(d),
and did not present facts that directly bring the rule into question, the Committee believes
reference to the rule is appropriate. Rule 12(d) provides:

“(d) Office for the practice of law. As used in these rules, an “office for the
practice of law™ means a bona fide office maintained in this State for the practice
of law in which the attorney practices by being there a substantial and scheduled
portion of time during ordinary business hours in the traditional work week. An
attorney is deemed to be in an office even if temporarily absent from it if the
duties of the law practice are actively conducted by the attorney from that office.
An office must be a place where the attorney or a responsible person acting on the
attorney’s behalf can be reached in person or by telephone during normal business

- hours and which has the customary facilities for engaging in the practice of law.
A bona fide office is more than a mail drop, a summer home which is unattended
during a substantial portion of the year, or an answer, telephone forwarding,
secretarial or similar service.”

LLC must comply with these provisions.




CONCURRENCE

I join the Opinion 2007-1 with respect to parts 1 and 2. For the reasons stated below, 1
concur in the result only for parts 3 and 4. '

The Commitiee should essentially attempt to predict how the Supreme Court would
interpret the Rules of Professional Conduct in a disciplinary proceeding. These rules were
promulgated by the Supreme Court, and thus there are no separation of powers concerns that are
present when construing statutes. Thus, there is no need to create some sort of “plain english” or
“literal language” doctrine. The better approach in interpreting a rule of professional conduct is
to discern the purpose of a rule through a combination of the text of the rule, the comments to the
~ rule, its structure and prior case law construing that rule. See, e.g., DLRPC, Preamble, Scope,
section 14.

Rule 5.4 is entitled “Professional independence of a lawyer” and the Comment reinforces
the concept that the Rule expresses traditional limitations on sharing of fees, and the Rule is
intended to protect the lawyer’s professional independence. The facts before the Committee are
that there are two entities: (1) A Pennsylvania LLP, where all partners are licensed attorneys;
and (2) A Pennsylvania LLC also engaged solely in the practice of law (in Delaware). Under the

Tomar, Seliger, Simonoff, Adourian & O'Brien v. Snyder, 601 A.2d 1056 (Del. Super. Ct. 1990)
case, both the LLC and the LLP are “lawyers” for the purpose of analyzing DLRPC 5 .4.

Thus, with respect to DLRPC 5.4(b), the question should not be the precise type of entity
(e.g., partnership or LLC) the lawyer uses to associate with others, but whether the other entity
or persons are lawyers, and could impair the lawyer’s professional independence. Under the facts
here, there is no nonlawyer involved in the association, and there is no interference with the
lawyer’s professional independence. The Committee’s approach, however, to interpreting
DLRPC 5.4(b) and the basis for its conclusion in the opinion are unclear. Is the approach literal,
or purpose oriented, or something else?

Part 4 does not clear up this confusion. With respect to DLRPC 5.4(d)(1), the Committee
states that “a literal reading of the Rule would appear to prohibit this organization fsic/,” but
then goes on to review the three subsections and (properly) concludes that since no nonlawyer is
involved, the proposed conduct does not violate DLRPC 5.4(d)(1). I disagree that a literal
reading would prohibit the proposed conduct, since the prefatory clause of DLRPC 5.4(d)(1)
cannot be read to the exclusion of the three subsequent subsections of that rule. A nonlawyer
does not own any interest. Moreover, a review of the structure of DLRPC 5.4(d) suggests that
again, the Supreme Court is concerned with any association that would allow a nonlawyer to
direct or control the professional judgment of a lawyer. Here, the proposed LLC entity would be
controlled by an LLP. All the partners of the LLP are lawyers. Thus, both with respect to the
literal language of DLRPC 5.4(d), and the purpose of the Rule, there is no violation.

Thus, the Committee’s opinion with respect to Parts 3 and 4 is troubling in several
respects. First, it suggests that there exists a “literal approach” to interpreting rules of
professional conduct. Second, the Commiittee then apparently rejects this rule in construing




DLRPC 5.4(d). Thus, a reader is confused about the interpretational approach utilized by this
Committee. -

Finally, the opinion thus fails in its more holistic purpose to provide guidance. This
opinion should be written not merely to respond to the inquiring attorney, but to provide more
general guidance concerning the application of DLRPC 5.4. This opinion is a formal opinion that
will be published on the bar association’s website for these purposes. It will be available for
review by any person with an interest in ethical issues. In the future, any such person (whether
she be a Delaware attorney, an attorney from another jurisdiction, or another person with an
interest in ethical issues) may be reviewing this opinion. A person who is analyzing or
contemplating a similar but different factual set of circumstances that still implicates DLRPC 5.4
will receive little guidance from this opinion.

Adam Singer
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