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Disclaimer:     This opinion is merely advisory and is not binding on the inquiring attorney or the
courts or any other tribunal.

Statement of Facts

A County Official is under investigation by the State Attorney General's Office in

connection with an audit that is being performed by the State Auditor.  The activities of the

County Official's office come under the auspices of County government.  The inquiring attorney

has been approached by the County Official concerning representation of the County Official

and members of his department individually with regard to the Attorney General's investigation.

A partner in the inquiring attorney's office (the "Partner") is a member of the governing

body of the County government.  The Partner serves in that capacity as any other member of the

public, and does not act in his capacity as an attorney.

As a member of the governing body of the County government, the Partner was

approached by a former employee of the County Official's department concerning the

improprieties now under investigation.  The Partner met with the disgruntled ex-employee and

his attorney, and then referred the entire matter to the State Auditor and Attorney General for

investigation.

The inquiring attorney has requested an opinion as to whether his representation of the

County Official and employees of his department in the ongoing criminal investigation would

violate the Delaware Rules of Professional Conduct.

Conclusion

The   inquiring   attorney   is   not   precluded    from representing the  County  Official

in  the  pending  criminal investigation, so long as he complies  with  the  requirements of Rules
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1.7(b) and 1.11(b).  The inquiring attorney  may  not, however, represent the County Official  or

his  employees  in any proceedings before any arm of the County government.

Discussion

Pursuant  to  Delaware  Lawyer's  Rule  of   Professional Conduct (hereafter "Rule")

1. 7(b) :

A lawyer shall not represent a client if the representation of that client may
be materially limited by the lawyer's responsibilities to another client or to a
third person, or by the lawyer's own interests, unless:

(1) the lawyer reasonably believes the representation
will not be adversely affected; and

(2) the client consents after consultation.  When the
representation of multiple clients in a single matter is
undertaken, the consultation shall include explanation of the
implications of the common representation and the
advantages and risks involved.

The limitations of Rule 1.7 may be imposed upon lawyers who are associated in a firm under the

imputed disqualification provisions of Rule 1.10.1  Rule 1.10 provides:

(a) While lawyers are associated in a firm, none of them shall knowingly
represent a client when any one of them practicing alone would be
prohibited from doing so by Rules 1.7, 1.8(c), 1.9 or 2.2.

A critical aspect of  this analysis is the fact that the Partner does not represent the

County government in his capacity as an attorney.  Accordingly, there is no issue of a direct

conflict between the interests of two clients.  The inquiry is whether: (1) an attorney's

representation of his client will be "adversely affected" by responsibilities to a third person; and

                                                
1 'The Comment to Rule 1.10 calls into question whether this imputed disqualification applies in
the context of government employment or whether the situation is governed completely by Rule
1.11.    ABA/BNA Lawyers' Manual on Professional Conduct, 51:2004.
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(2) the client is aware of and consents to the representation after being informed of the potential

limitations.

As long as the inquiring attorney "reasonably believes the representation will not be

adversely affected", and the client consents to the inquiring attorney's representation after being

informed of the Partner's position with the County government, Rule 1.7 does not prohibit the

representation.

In addition to Rule 1.7, the proscriptions of Rule 1.11 must also be examined.  Since the

Partner was approached by the former employee of the County Official's department that

reported the alleged improprieties, the Partner possesses "confidential government information",

as defined by Rule 1. 11(e).  Accordingly, the provisions of Rule 1.11(b) are applicable:

Except as law may otherwise expressly permit, a lawyer having information that
the lawyer knows is confidential government information about a person acquired
when the lawyer was a public officer or employee, may not represent a client
whose interests are adverse to that person in a matter in which the information
could be used to a material disadvantage of that person.  A firm with which that
lawyer is associated may undertake or continue representation in the matter only
if the disqualified lawyer is screened from any participation in the matter and is
apportioned no part of the fee therefrom.

Under  Rule 1-11(b), the Partner must be screened from any participation in the inquiring

attorney's defense of the criminal investigation.2  Additionally, steps must be taken to ensure

that the Partner is not apportioned any part of the fee that is obtained through the

representation.

Based on the facts as given in requesting this opinion, the Committee does not believe

that the Partner's participation in the matter, his one meeting with the former employee of the

County Official's department, constitutes "personal and substantial" participation in the matter,

                                                
2 This opinion is premised on the assumption that no confidential information was previously
disclosed to the inquiring attorney by the Partner.
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as defined under Rule 1.11(a).  This is obviously a factual determination that the Partner must

make. If, in fact, the meeting is deemed to be "substantial participation," then the
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attorney must also comply with the additional requirement of Rule 1.11(a)(2), requiring written

notice to the County government.

The foregoing analysis applies to the pending criminal investigation involving the State

Auditor and the State Attorney General.  To the extent that proceedings before the County

government arise out of the pending criminal investigation, the inquiring attorney could not

represent the County Official or his employees with respect to such matters.  Since the Partner is

a member of the governing body of the County, the inquiring attorney should not represent any

client appearing before that body.  Illinois State Bar Assoc. Opinion 90-17 (1/29/91) (law firm

that employs lawyer who is member of city council may not represent clients before that body,

even if lawyer does not participate in matter);  Iowa State Bar Assoc. Opinion 91-49      

(5/28/92) (neither lawyer on planning commission, nor his law partners, may represent clients

before the commission); Kentucky Bar Assoc. Opinion E-347 (6/91) (lawyer who has partner or

associate on planning board or zoning commission may not represent clients before that body

even if partner or associate disqualifies himself from participation in matter); Maryland State Bar

Assoc. Opinion 91-15 (4/91) (members of lawyer's firm disqualified from representing clients

before public board on which lawyer serves, even if lawyer recuses himself from decision.         

Lawyer's position on board raises implication firm's client will receive deferential treatment).*

389659

                                                
* A member of the Committee dissents from this Opinion.


