DELAWARE STATE BAR ASSOCIATION
COMMITTEE ON PROFESSIONAL ETHICS

OPINION 1981-6

In Opinion 1981-1, this Committee advisea a
Delaware lawyer for an insurance carrier that, unless he
received fully informed consent from the carrier and its
insured and unless the representation of both was adequate,
the lawyer could not simultaneously (a) defend the insured
in a tort action and (b) prosecute a declaratory judgment
action which contested the insured's insurance coverage
for the tort. If questioned, the lawyer was advised that
he would have the burden of proof both as to the adequacy
of the representation and the satisfactory quality of the
consent.

Now, a second Delaware lawyer has asked us
whether it would be proper in a similar situation for
the carrier's attorney, while prosecuting a declaratory
judgment action on coverage, to appear for the insured in
the tort action as “co-counsel" in association with an

attorney selected by the insured. -

OPINION

If the insured gives consent to this procedure,

after independent advice from a personal attorney, it is



ethical for the inquiring lawyer to appear as co-counsel;
if the insured does not so consent the representation is

not ethical.

DISCUSSION

Opinion 1981-1, citing DR 5-105(C), set out two
substantial criteria for dual representation in situations
such as the present one. The first requirement was
adequate representation of each client; the second was
free consent of each client after full disclosure. Both
substantial criteria had to be satisfied and, in addition,
if questioned, the inquiring lawyer was informed that he
probably would have to prove the satisfaction of each one.
Both substantial criteria apply to the present case as
well. Opinion 1981-1 dealt with a client who had no
independent counsel. Here, the insured is individually
represented and it seems appropriate to us to leave to the
client after full consultation with the personal attorney,
the judgments as to adequate representation and whether or
not to consent to the arrangement. If consent is granted
by the insured after advice by the personal attorney, the
proposed procedure would appear to us to be ethical and
the inquiring attorney would not appear to us to be

obliged to prove the satisfaction of the controlling

criteria.



On the other hand, if after consultation with
the personal attorney, consent is not given by the insured,
the inquiring attorney could no more serve as "co-counsel"
than as sole counsel.

We would leave to the insured's personal attorney
the decision as to what factors are deemed appropriate to
inform the insured before consent is sought. For the
personal attorney's assistance, however, we would suggest
that the factors contained in ABA Informal Opinion No. 583,
DR 5-105 and our Opinion 1981-1 all appear relevant
to the questions presented.

Such factors relate primarily to such matters
as the risk of the breach of attorney-client privilege
and the danger that client confidences may be broken
and in some cases might even be used against the client.
Whether these risks are overbalanced by the factors
favoring dual representation seem to us to be better
left to the judgment of the c¢lient and the personal legal
adviser.

We suggest that before entering into the dual
representation the inquiring lawyer would be well advised
to obtain written consent from the insured or the personal
attorney on behalf of the insured reciting the receipt of

independent legal advice. We suggest that the inquiring



lawyer, if he wishes to follow this course, will want to

convey our views to the personal lawyer for the insured.

Dated: June 12, 1981
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