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Please address reply to

1105 N. Market Street
Box 366

Wilmington, DE 19899
(302) 429-5200

October 5, 1979

Kenneth R. Abraham, Esquire
24 The Green
Dover, Delaware 19901

Dear Mr. Abraham:

You have asked the Professional Ethics Committee
of the Delaware State Bar Association whether it would
be unethical if you wrote a periodic column in a news-
paper of general circulation which was "either a ques-
tion and answer format, in which readers are invited

of a hypothetical situation and the solution, or an
explanation of general legal procedures in various
courts in Delaware, or a combination thereof".

You ask whether such a column would be a breach .
of ethies.

OPINION

A column such as you describe would not be a

breach of ethics.

-DISCUSSION

Former Canon 40 read:

"A lawyer may with propriety write
articles for publications in which
he gives information upon the law,
but he should not accept employment
from such publications to advise )
inquirers in respect to their indi-
vidual rights."
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The Professional Ethics Committee of the American
Bar Association has rendered a number of opinions inter-
preting Canon 40. In Informal Opinion No. 538, the
Committee advised that:

"It is not unethical for an attorney.
to contribute monthly articles on
practical questions of law to non-
legal publications if the articles
are of a general nature and constitute
dignified and constructive treatment
of the law, its history, philosophy
and interpretation.”

In Informal Opinion No. 743, the Committee advised:

"A lawyer may write articles for
publication in lay papers explaining
holdings of any dissenting opinions
and decisions handed down by the U.S.
Supreme Court. The attorney's name
may be given, but no picture should
be used and his office address should
not be given."

Finally, in Informal Opinion No. 1198, the Committee
advised that:

"The Code of Professional Responsibility
does not contain a Disciplinary Rule
expressly. prohibiting a lawyer who writes
for publication from identifying himself
as a lawyer or as a member of the Bar of
a particular state. This is true whether
the lawyer writes for a legal periodical
or for a newspaper or magazine or for the
general public, although additional iden-
tifying information may be included in the
former as it goes only to members of the
profession. Thus a lawyer is not subject
to discipline under the Code merely because
he 1s identified in connection with any

' article, as a lawyer or as a member of the
bar of a particular state, as this identi-
fication serves to validate the information
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contained in the article. Any other
identification, however, in an article
published in a newspaper or magazine

of general circulation would be super-
fluous and might be construed as adver-
tising.

"We caution you additionally, that the
Ethical Considerations advise a lawyer

to shun personal publicity in connection
with articles prepared for lay publication.
This is sound advice for all lawyers.

But is particularly sound advice for a
lawyer in private practice, in that a
lawyer is subject to discipline under
DR2-104(A)(4) if he accepts employment
that can be traced to advice he gave

to a lay reader in an article in connec-
tion with which his own professional
experience or reputation was emphasized."

References in the ABA Informal Opinion were to
302-2, EC2-5 and DR2-104(A)(4). ‘

I hope that this information which seems to be
precisely on point for your problem will be of assistance
and guidance to you.

Since this matter does not appear to be one in dis-
pute, I am not asking for a consensus of the Committee
on Professional Ethics.

Very truly yours,

(//%/
Rodman Ward, Jr. .
Chairman, Professional

Ethics Committee
RW/sm_

ce: Members of the Professional
‘Ethics Committee



